Veelgestelde vragen

Vorige edities

 • Wanneer was de vorige editie?

  De vorige editie van The Tall Ships Races in Antwerpen was in 2016. De schepen meerden toen aan in Antwerpen voor de zesde keer.

 • Hoeveel keer mocht Antwerpen de zeilschepen al ontvangen?

  In juli 2022 zal het de zevende keer zijn dat Antwerpen gaststad is voor de prachtige Tall Ships.

Race en schepen

 • Hoe verloopt de zeilrace?

  The Tall Ships Races 2022 bestaan uit 2 races. De eerste race start op 7 juli in Esbjerg (Denemarken) en eindigt in Harlingen (Nederland). De schepen varen van daaruit naar Antwerpen en komen op 22 juli aan. Op 25 juli beginnen ze aan de tweede race richting Aalborg (Denemarken). Trainees kunnen kiezen aan welke race ze deelnemen.

 • Kan ik zelf meevaren met een Tall Ship?

  De Antwerp crew is gevormd, maar je kan je nog inschrijven als trainee! Zeilervaring is niet nodig. Schrijf je in via het contactformulier, de organisatie Windseeker neemt dan contact met je op.

 • Welke schepen nemen deel aan The Tall Ships Races 2022?

  Er nemen tientallen schepen deel aan The Tall Ships Races. De lijst is nog niet volledig, dus check regelmatig om op de hoogte te blijven! Ontdek de deelnemende schepen.

 • De schepen behoren tot een bepaalde klasse. Wat is het verschil tussen deze klasses?

  De indeling in klassen heeft vooral te maken met de lengte van het schip en de manier waarop een schip getuigd is. Het gaat hierbij enkel om de lengte van de romp; de boegspriet, de preekstoel of andere uitsteeksels horen er dus niet bij.

  A-klasse

  De grootste Tall Ships behoren tot de A-klasse. Schepen van klasse A zijn langer dan 40 meter en zijn vierkant getuigd.

  B-klasse

  Een zeilschip dat traditioneel getuigd is en 9.14 tot 40 meter lang is, behoort tot klasse B.

   C en D-klasse

  Is een schip tussen 9.14 en 40 meter, maar is het modern getuigd? Dan behoort het tot klasse C of D. Schepen van klasse C hebben geen spinaker (een voorzeil dat ervoor zorgt dat je sneller kan zeilen). Schepen van klasse D hebben dat wel.

Tijdens het evenement

 • Moet ik betalen voor dit evenement?

  Nee, de schepen zijn gratis te bezichtigen en te bezoeken van 10 uur tot 18 uur. Ook activiteiten in de stad zijn gratis.

 • Moet ik reserveren om een schip te bezoeken?

  Neen. Je kan de schepen vrij bezoeken* tijdens de bezoekuren. Kom langs en neem een kijkje aan boord van je favoriete tall ship!

  *Kapiteins kunnen beslissen om, door omstandigheden, hun schip (tijdelijk) te sluiten voor publiek.

 • Hoeveel bezoekers worden er verwacht?

  Bij vorige edities kwamen meer dan 500.000 nationale en internationale bezoekers naar Antwerpen. Verwacht er dit jaar minstens evenveel!

 • Hoe kan ik het evenement bereiken?

  We verwachten heel wat enthousiastelingen en dus grote drukte tijdens het event. Kom op tijd en check de bereikbaarheid voor je vertrekt. Laat liefst je auto thuis, en neem het openbaar vervoer, de fiets of step of kom te voet. De efficiëntste route vind je op www.slimnaarantwerpen.be.

 • Kunnen bezoekers een zeiltrip boeken tijdens het evenement?

  Tijdens The Tall Ships Races in Antwerpen worden er geen zeiltochten aangeboden. Je kan de meeste schepen wel bezoeken aan de Kaaien en Dokken.