Veelgestelde vragen

Race en schepen

 • Hoe verloopt de zeilrace?

  The Tall Ships Races 2022 bestaan uit 2 races. De eerste race start op 7 juli in Esbjerg (Denemarken) en eindigt in Harlingen (Nederland). De schepen varen van daaruit naar Antwerpen en komen op 22 juli aan. Op 25 juli beginnen ze aan de tweede race richting Aalborg (Denemarken). Trainees kunnen kiezen aan welke race ze deelnemen.

 • Kan ik zelf meevaren met een Tall Ship?

  De Antwerp crew is gevormd, maar je kan je nog inschrijven als trainee! Zeilervaring is niet nodig. Schrijf je in via het contactformulier, de organisatie Windseeker neemt dan contact met je op.

 • Welke schepen nemen deel aan The Tall Ships Races 2022?

  Er nemen tientallen schepen deel aan The Tall Ships Races. De lijst is nog niet volledig, dus check regelmatig om op de hoogte te blijven! Ontdek de deelnemende schepen.

 • De schepen behoren tot een bepaalde klasse. Wat is het verschil tussen deze klasses?

  De indeling in klassen heeft vooral te maken met de lengte van het schip en de manier waarop een schip getuigd is. Het gaat hierbij enkel om de lengte van de romp; de boegspriet, de preekstoel of andere uitsteeksels horen er dus niet bij.

  A-klasse

  De grootste Tall Ships behoren tot de A-klasse. Schepen van klasse A zijn langer dan 40 meter en zijn vierkant getuigd.

  B-klasse

  Een zeilschip dat traditioneel getuigd is en 9.14 tot 40 meter lang is, behoort tot klasse B.

   C en D-klasse

  Is een schip tussen 9.14 en 40 meter, maar is het modern getuigd? Dan behoort het tot klasse C of D. Schepen van klasse C hebben geen spinaker (een voorzeil dat ervoor zorgt dat je sneller kan zeilen). Schepen van klasse D hebben dat wel.

 • Kan ik de race volgen?

  Wil je weten welk schip op kop ligt tijdens de races? Kijk dan op de trackingspagina van Sail Training International. Selecteer de race die je wil volgen en klik op een schip. Dan krijg je de belangrijkste info en de recentste plaats in de ranking. Supporteren maar!

 • Hoe verloopt de aankomst van de schepen?

  De schepen komen verspreid aan tussen woensdag 20 juli en vrijdagmiddag 22 juli.

  Ligt een schip in de dokken? Dan vaart het via de noordelijke sluizen het havengebied binnen om zo richting Stadshaven te varen. Ligt een schip aan de Kaaien? Dan vaart het de Schelde op.

  Wil je weten waar een specifiek schip zich bevindt? De meest recente positie zie je op Marine Traffic. Daar kan je binnenkort ook de geschatte tijd van aankomst in Antwerpen zien.

  Wil je de hele vloot tijdens de races op de voet volgen? Kijk dan op de trackingspagina van Sail Training International en supporter voor je favoriete schip!

 • Hoe verloopt het vertrek van de schepen?

  Op maandag 25 juli vertrekken de schepen tussen 10 uur en 15 uur. Ze varen richting het Noorden de haven uit.

  Wil je weten wanneer een schip vertrekt? Kijk dan op Marine Traffic. Zoek op de naam van een schip en bekijk de ‘actual time of departure’ (ATD) of ‘estimated time of departure’ (ETD)

   

Schepen bezichtigen en fotograferen

 • Kan ik de schepen bezichtigen vanuit de lucht?

  Je kan een helikoptervlucht boeken tijdens The Tall Ships Races. Je stijgt dan op in Kallo en vliegt 7 minuten lang over de evenementensite. Zo bekijk je alle schepen in één keer en geniet je van een uitzicht om u tegen te zeggen. Reserveer je tijdslot online via Helisail.

 • Kan ik de schepen bezichtigen van op het water?

  Er zijn verschillende mogelijkheden om de schepen vanop het water te bezichtigen. Aan het MAS kan je opstappen voor een rondvaart via de Antwerp Boat Tours. Reserveer online via www.antwerpboattours.be of ga de dag zelf naar de stand naast de Nassaubrug. Je kan op voorhand een boot reserveren voor je gezelschap, voor een minimum bedrag van €280. De dag zelf betaal je €35 per persoon en zit je samen met andere bezoekers.

  Ook andere passagiersschepen, zoals River Tours of Flandria, bieden rondvaarten aan.

 • Waar positioneer ik me best om de schepen te zien vertrekken?

  De schepen vertrekken 25 juli tussen 10 uur en 15 uur. Wil je de schepen uitwaaien? Ga dan naar de Kaaien en dokken om ze te zien vertrekken. Wil je weten wanneer een schip vertrekt? Kijk dan op Marine Traffic. Zoek op de naam van een schip en bekijk de ‘actual time of departure’ (ATD) of ‘estimated time of departure’ (ETD)

  Wil je de volledige vloot zien voorbijvaren? Dan positioneer je je best wat noordelijker, bijvoorbeeld ter hoogte van Lillo of in de bocht van Bath.

 • Zijn drones toegelaten tijdens het evenement?

  Overeenkomstig de Europese regelgeving is het niet toegelaten om te vliegen met een onbemand luchtvaartuig, zoals een drone, boven bijeenkomsten van mensen waar zoveel mensen aanwezig zijn dat het niet mogelijk is uit de weg te gaan. (Uitvoeringsverordening (EU) 2019/947 van de Commissie van 24 mei 2019 inzake de regels en procedures voor de exploitatie van onbemande luchtvaartuigen).

  Het is bijgevolg niet toegelaten om boven de Tall Ships Races te vliegen met een onbemand luchtvaartuig.

  De perimeter van het evenement strekt zich uit van het Havenhuis langs de Entrepotkaai en de Lange Koepoortstraat tot de Groenplaats, incl. de oevers van de Schelde. In deze zone is het in het kader van de openbare veiligheid niet mogelijk met een onbemand luchtvaartuig te vliegen.

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

 • Ik wil een schip bezoeken. Waarop moet ik letten?

  Wil je aan boord gaan van een schip tijdens The Tall Ships Races? Volg dan deze richtlijnen voor een aangenaam bezoek:

  • De schepen hebben een vloer van parket. Draag geen hakken of schoenen die het parket van het schip kunnen beschadigen, zoals naaldhakken of schoenen met spijkerzolen.
  • De toegang tot een schip gaat via een valreep of gangway. Die is vaak steil en smal. Houd je dus goed vast wanneer je erover loopt en het schip betreedt.
  • De bemanning werkt hard om het schip te doen stralen, respecteer dit ook als je aan boord gaat. Laat geen afval achter, rook niet aan boord en laat je eten of drinken aan land.
  • De schepen kijken ernaar uit je te ontvangen, maar het kan zijn dat een schip (tijdelijk) niet toegankelijk is. De kapitein is baas van het schip en kan toegang weigeren als hij dat nodig vindt. Dat kan te maken hebben met veiligheid, briefing van zijn crew, …
  • Dieren zijn niet toegelaten aan boord
  • Er kunnen wachtrijen ontstaan om aan boord van een schip te gaan. Waarschijnlijk schuiven ook kinderen aan, dus gelieve niet te roken in de rij.
  • Het evenement gaat door aan het water, wees voorzichtig aan de waterkant en houd zeker kleine kinderen goed in de gaten.
 • Moet ik reserveren om een schip te bezoeken?

  Neen. Je kan de schepen vrij bezoeken* tijdens de bezoekuren. Kom langs en neem een kijkje aan boord van je favoriete tall ship!

  *Kapiteins kunnen beslissen om, door omstandigheden, hun schip (tijdelijk) te sluiten voor publiek.

 • Moet ik betalen voor dit evenement?

  Nee, de schepen zijn gratis te bezichtigen en te bezoeken van 10 uur tot 18 uur. Ook activiteiten in de stad zijn gratis.

 • Hoeveel bezoekers worden er verwacht?

  Bij vorige edities kwamen meer dan 500.000 nationale en internationale bezoekers naar Antwerpen. Verwacht er dit jaar minstens evenveel!

 • Hoe kan ik het evenement bereiken?

  We verwachten heel wat enthousiastelingen en dus grote drukte tijdens het event. Kom op tijd en check de bereikbaarheid voor je vertrekt. Laat liefst je auto thuis, en neem het openbaar vervoer, de fiets of step of kom te voet. De efficiëntste route vind je op www.slimnaarantwerpen.be.

 • Waar kan ik mijn auto/fiets parkeren?

  Kom je met de auto naar The tall Ships Races? Omdat we veel drukte verwachten, raden we af om met de auto tot in het centrum te rijden. Parkeer je auto in een Park and Ride aan de rand van de stad en neem de tram of velo naar het evenement.

  Kom je met de fiets? Parkeer dan je fiets in één van de extra fietsenstallingen:

  • Aan het Steenplein
  • Aan het MAS (Godefriduskaai en Laureiskaai)
  • Aan het Havenhuis (Madrasstraat en Merantiskaai)

  Ook met het openbaar vervoer en te voet is het evenement goed bereikbaar. Check de volledige bereikbaarheid op Slim naar Antwerpen

 • Waar kan ik overnachten tijdens The Tall Ships Races?

  Kom je meerdere dagen naar Antwerpen? In het weekend van 22 tot 25 juli heeft partnerhotel ‘t Sandt  nog een aantal plekken beschikbaar. Ook andere hotels in Antwerpen ontvangen je graag. Een overzicht vindt je op Moonbanck.be.

 • Is het evenement geschikt voor kinderen?

  Kinderen zijn zeker welkom op The Tall Ships Races! Ook voor de kleinsten is er een muzikaal programma en animatie voorzien.

  Ga je aan boord van een schip? Houd je kind dan goed in het oog, want er worden geen speciale veiligheidsmaatregelen genomen voor kinderen. Je neemt best ook geen kinderwagen mee aan boord, de historische schepen zijn hier niet op voorzien en hebben soms smalle doorgangen.

  Tip: haal in de EHBO-post een polsbandje voor je kind en vul er je gegevens op in. Zo kunnen verloren kindjes snel terug naar mama of papa gebracht worden.

 • Is het evenement toegankelijk voor rolstoelgebruikers?

  Rolstoelgebruikers kunnen de schepen bekijken vanaf de wandelboulevard. Kom best vroeg in de ochtend, dan is het minder druk. Het is helaas niet mogelijk om met een rolstoel aan boord va de schepen te gaan. De historische schepen hebben nauwe en moeilijke doorgangen.

  Aan het Zaha Hadidplein kan je van de optredens genieten op een rolstoelpodium. Ook hier kom je best op tijd voor een goede plek.

  Er zijn een aantal parkeerplaatsen voor mindervaliden voorzien op de parking van het Havenhuis (Merantistraat).

 • Wat is de beste plek om naar het vuurwerk te kijken?

  Bekijk het vuurwerk op verschillende plekken in de stad. Ga naar deze plekken voor een goed zicht:

  • Loodswezen
  • Rijnkaai
  • Droogdokkenpark
  • Limaplein
  • Zaha Hadidplein
  • Kattendijkdok
  • Verbindingsdok

Praktisch

 • Hoe betaal ik voor eten en drinken?

  Je kan op alle evenementpleinen betalen met een herlaadbare kaart. Je kan zo’n kaart gratis verkrijgen en geld opladen aan de kassa’s, met cash of met een betaalkaart.  Je kan je kaart zelf ook opladen met payconiq via de smartphone. Het eventuele resterende saldo kan je na het evenement, tot 9 augustus, heel eenvoudig terugvragen via tallships.antwerpen.be/refund/

  Nog niet helemaal duidelijk? Lees meer over de herlaadkaarten.

 • Hoe werkt het systeem voor herbruikbare bekers?

  Om de ecologische voetafdruk zo laag mogelijk te houden, werken we met herbruikbare bekers en borden. Die gaan terug naar de bar wanneer je klaar bent met eten of drinken. Het werkt als volgt:

  Voor het gebruik van een beker of bord betaal je 2 euro waarborg. Als je een bestelling plaatst, gaat deze waarborg automatisch van je herlaadbare kaart. Wanneer je het evenement verlaat, kan je:

  • je waarborg doneren aan het goede doel, River Cleanup, door de beker te deponeren in de donatiebox
  • je beker inruilen bij het inruilpunt en 2 euro op je herlaadbare kaart krijgen

  Tussen 27 juli om 9 uur en 9 augustus om 23.59 uur kan je deze waarborg samen met het resterende saldo terugvragen via tallships.antwerpen.be/refund/. Op elk plein vind je inruilpunten naast de bar. Je betaalt maar 1 keer een waarborg. Als je een nieuw drankje bestelt aan de bar, krijg je dat in een propere beker, in ruil voor de gebruikte beker.

 • Hoe kan ik het resterende geld op mijn betaalkaart terugkrijgen?

  Heb je nog geld op je betaalkaart staan? Tussen 27 juli om 9 uur en 9 augustus om 23.59 uur kan je je geld terugvragen. Let op: na die termijn kan je geen terugbetaling meer aanvragen.

  Hoe ga je te werk?

  • Maak een account aan door je naam en emailadres in te vullen en kies een paswoord
  • Vul het nummer van je herlaadbare kaart in. Dit staat op je kaart en lees je achter “kaartcode”
  • Je krijgt nu een overzicht van je verrichtingen en je saldo
  • Indien er bij ‘huidig saldo’ een restbedrag staat, klik je op de knop ‘terugbetaling’
  • Geef je IBAN nummer (rekeningnummer) waarop je wil dat het geld wordt terugbetaald
  • Geef de naam op van de persoon van wie de rekening is
  • Klik op ‘een terugbetaling aanvragen’ en het geld wordt teruggestort. Dat gebeurt rond 22 augustus.

  De terugbetalingslink komt vanaf 27 juli hier online

Vorige edities

 • Wanneer was de vorige editie?

  De vorige editie van The Tall Ships Races in Antwerpen was in 2016. De schepen meerden toen aan in Antwerpen voor de zesde keer.

 • Hoeveel keer mocht Antwerpen de zeilschepen al ontvangen?

  In juli 2022 zal het de zevende keer zijn dat Antwerpen gaststad is voor de prachtige Tall Ships.