Over The Tall Ships Races

Sail Training International

The Tall Ships Races zijn een initiatief van Sail Training International (STI). Deze non-profit organisatie geeft jongeren de kans om te leren zeilen, ongeacht hun (sociale) achtergrond, nationaliteit, cultuur, religie en geslacht. De focus van The Tall Ships Races ligt niet op de competitie, maar op het educatieve, sportieve en maatschappelijke aspect. Hiermee stimuleert STI wederzijds begrip, respect en vriendschappen die landsgrenzen doorbreken. Dit leverde hen in 2007 een nominatie op voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Jongeren leren scheepsknopen - The Tall Ships Races 2022
Stad Antwerpen - Tall Ships Races 2022

Stad Antwerpen

Antwerpen ligt in het hart van Europa en huisvest de tweede grootste haven van het continent. Dankzij deze unieke ligging staat de stad nooit stil en stromen invloeden van over de hele wereld het Antwerpse leven binnen. In deze metropool gaan economische innovaties en culturele ontwikkelingen hand in hand. Maar bovenal is Antwerpen een stad die leeft. Meer dan 173 verschillende nationaliteiten noemen Antwerpen hun thuis en laten de Scheldestad elke dag opnieuw bruisen. De Antwerpenaren zijn dan ook trots om hun traditie als host port verder te zetten en The Tall Ships Races voor de zevende keer te verwelkomen in hun stad.

 

Port of Antwerp-Bruges

Met een totale doorvoer van 289 miljoen ton per jaar vormt Port of Antwerp-Bruges een belangrijk knooppunt in de wereldwijde handel en industrie. De Antwerps-Brugse haven is de nummer 1 exporthaven van Europa. Port of Antwerp-Bruges is de thuisbasis voor 1.400 bedrijven en huisvest de grootste geïntegreerde chemische cluster in Europa. De haven zorgt, direct en indirect, voor een totaal van 164.000 jobs. Port of Antwerp-Bruges heeft een duidelijke ambitie: de eerste wereldhaven worden die economie, mens en klimaat verzoent. Samen met de havengemeenschap, klanten en andere partners gaat Port of Antwerp-Bruges actief op zoek naar innovatieve oplossingen voor een duurzame toekomst.

Port of Antwerp - Tall Ships Races 2022
STAB zeilen hijsen - The Tall Ships Races 2022

Sail Training Association Belgium

Sail Training Association Belgium (STAB) is een overkoepelende organisatie voor zeilen in België. Met het project We-Sail wil de organisatie vooral inzetten op zeiltraining voor jongeren. Ze leren niet alleen de zeilen te hijsen of te werken met een kompas, maar leren ook samen te werken, te communiceren en probleemoplossend te denken. STAB is een van de medeoprichters van Sail Training International.

De ambassadeurs

Acht professionals die een sterke band hebben met Antwerpen zetten zich in als ambassadeur van The Tall Ships Races 2022 Antwerp. Ze vormen een klankbord voor de organisatie en promoten dit grote publieksevenement in binnen- en buitenland. Zo ondersteunen ze Balthazar Events, het agentschap dat instaat voor de organisatie. Samen vormen ze een bonte mix van mensen met verschillende achtergronden. Ieder draagt op zijn manier een steentje bij.

De ambassadeurs vergaderen regelmatig (digitaal) over de planning van The Tall Ships Races en interessante mogelijkheden voor partners en organisatoren.

Uit liefde voor Antwerpen en haar haven zetten de ambassadeurs met veel toewijding hun schouders onder dit project.

Minister van Staat baron Frans van Daele

Naast Minister van Staat is baron Van Daele ere-ambassadeur van The Tall Ships Races. In het verleden versterkte hij de kabinetten van Zijne Majesteit Koning Filip en Europees Premier Herman Van Rompuy. Ook was hij Belgisch ambassadeur in de Verenigde Staten, EU-ambassadeur en permanent vertegenwoordiger bij de Europese Unie.

Marc Beerlandt

De CEO van containerrederij MSC Belgium, Marc Beerlandt, weet als geen ander welke rol de haven van Antwerpen speelt in de wereldwijde goederenstroom. Als vicevoorzitter van de raad van bestuur van de Antwerp Shipping Federation (ASV) onderhoudt hij goede contacten met de brede havengemeenschap.

Ingrid Ceusters

Ingrid Ceusters bekleedt als CEO en bestuursvoorzitter van CEUSTERS nv. een sleutelpositie in de Belgische vastgoedwereld. Hiernaast vervult ze verschillende functies in de medische sector, waar ze ook haar carrière startte als dr. tandheelkunde.

Kapt. Carmen Dewilde

Kapitein Carmen Dewilde schreef geschiedenis als eerste Belgische vrouwelijke kapitein-ter-lange-omvaart. Nu ze meer aan wal is, legt ze zich toe op alles wat met veiligheidstrainingen te maken heeft. Ook is ze voorzitter van de maritieme vrouwengroep WISTA, een professionele netwerkorganisatie voor vrouwen in de brede maritieme sector.

Wouter De Geest

In de havengemeenschap staat Wouter De Geest nog steeds bekend als de vroegere CEO van BASF. Vandaag staat hij aan het roer bij VOKA en is hij actief in verschillende bedrijven. Zo is hij voorzitter van de raad van bestuur bij het Antwerpse technologiebedrijf Rombit. Daarnaast heeft hij als cultuurliefhebber bestuursmandaten bij ‘De Vrienden van de Vlaamse Opera’ en het ‘Antwerp Symphony Orchestra’.

Philip Heylen

Als voormalig Antwerps schepen van Cultuur en Economie ontving Philip Heylen The Tall Ships Races in 2016. Vandaag is hij Business Development Manager bij Ackermans & van Haaren. Ook is hij namens DEME Concessions gedelegeerd bestuurder bij Port Of Duqm.

Maud Van de Velde

Als algemeen directeur ontwikkelt Maud Van de Velde de strategie en visie van het Toneelhuis in de Antwerpse Bourla. Ze zetelt ook in het bestuur van Filmfestival Oostende, de Ensors en het Vlaams Audiovisueel Fonds. Tot oktober 2019 was Maud Van de Velde management director bij Fox België. Hiervoor stond ze aan het hoofd van het internationale contentluik van Kinepolis Groep, waar ze naast films ook opera, theater en sport in de bioscopen bracht.

Laura Van Waeyenberge

Laura Van Waeyenberge heeft een sterke bagage in corporate communication en public affairs. Ze is COO bij Growth Inc, onafhankelijk bestuurder bij het Toneelhuis en zetelt onder andere in de raad van bestuur van het investeringsfonds De Eik.