Trainees
sail away

Op zoek naar 100 jongeren

In de zomer van 2022 is Antwerpen opnieuw gaststad voor de wereldberoemde Tall Ships Races. Dat is een hele eer! The Tall Ships Races bestaan sinds 1956. Het is de grootste wedstrijd voor zeiltrainingsschepen ter wereld. Jaarlijks nemen duizenden jongeren van over heel de wereld deel als trainee. Onze ‘Antwerp Crew’ is bijna gevormd, maar je kan nog inschrijven!

Trainee op een zeilschip: iets voor jou?

Trainees zijn jongeren tussen 15 en 25 jaar. Sommigen kunnen al (een beetje) zeilen. Anderen totaal niet. Dat hoeft ook niet! Onderweg leert een ervaren scheepsbemanning jou alles over het leven op een zeilschip.

Je werkt samen met leeftijdsgenoten uit andere landen. Zo ontdek je elkaars taal, achtergrond en gewoonten. Want naast een zeilwedstrijd, zijn The Tall Ships Races opgericht om internationale vriendschappen te bevorderen en wederzijds begrip en respect te stimuleren.

Er zijn twee etappes waar je mee aan boord kan gaan:

 • Harlingen – Antwerpen: 16 juli – 24 juli 2022
 • Antwerpen – Aalborg: 24 juli – 6 augustus 2022
Trainees Tall Ships Races

Wat houdt trainee zijn in?

De voorbereiding

Enkele maanden voor je vertrekt, kom je een paar keer samen met alle Belgische trainees. Hier start de voorbereiding op jouw grote avontuur. Je ontdekt wat je te wachten staat en ontwikkelt al enkele skills. Zo ben je helemaal klaar voor het leven aan boord van een zeilschip!

Aan boord

Maak kennis met het leven op zee! Aan boord kom je terecht onder de vleugels van een ervaren scheepsbemanning. Deze professionals kijken er elke zomer naar uit om jongeren zoals jou te verwelkomen. Aan het roer staan, de zeilen hijsen, koken voor de bemanning, klimmen in de masten… Al deze taken vervul je in teamverband, onder begeleiding van de vaste bemanning. 

Aan wal

Op zee ontmoet je jezelf, aan land de rest van de wereld. In de verschillende havens is er tijd voor feest en ontspanning. Elke gaststad verwelkomt de zeilschepen van The Tall Ships Races met een groot evenement. Je proeft er van de lokale cultuur, neemt deel aan sportactiviteiten en je leidt bezoekers rond op jouw schip.

Trainees Tall Ships Races

Waarom deelnemen als trainee?

Als trainee beleef je een onvergetelijke reis! Tijdens je deelname aan The Tall Ships Races ontwikkel je ook professionele vaardigheden:

 • Werken in teamverband
 • Uitdagingen aanpakken en je grenzen verleggen
 • Probleemoplossend denken en reageren
 • Communiceren met mensen uit andere culturen
 • Verantwoordelijkheid opnemen

Alles wat je aan boord van een zeilschip leert, komt van pas in je latere beroepsleven. Een deelname staat dus goed op jouw cv. Tijdens je eerste sollicitatiegesprek heb je direct iets om over te praten!

Voldoe je aan deze voorwaarden?

 • Je bent tussen de 15 en 25 jaar op het moment van de race. Je bent dus geboren tussen juli 1997 en augustus 2007.
  Ben je +25 jaar en wil je toch meezeilen, stuur dan zeker een mailtje naar tallships@antwerpen.be.
 • Je hebt een geldig paspoort of ID-kaart
 • Je hebt een ziekteverzekering
 • Ben je jonger dan 18 jaar? Dan heb je toestemming nodig van je ouders
 • Je hebt géén voorkennis of zeilervaring nodig
 • Bepaalde zeilschepen zijn speciaal uitgerust voor andersvaliden en voorzien in begeleiding voor jongeren met een beperking

Hoeveel kost het?

Er zijn verschillende mogelijkheden om financiële steun te krijgen voor je deelname aan The Tall Ships Races.

Stad Antwerpen, Port of Antwerp en private bedrijven sponsoren een deel van je kosten via peterschappen. Zo kunnen we de eerste 100 trainees een korting geven van 380 euro. Zij vormen samen de ‘Antwerp Crew’.

De kostprijs van de trajecten (inclusief korting):

 • Harlingen – Antwerpen: 995 euro
 • Antwerpen – Aalborg: 1.760 euro

Bovenstaande kosten zijn inclusief: transporten, (reis)verzekeringen, kosten van het schip, kennismakingsmomenten, begeleiding, fondsenwervingsprogramma, registratie, mentoren aan boord, crew programma.

Schrijf je nog snel in om van deze korting gebruik te kunnen maken!

Ik vaar graag mee. Hoe verloopt het nu verder?

 1. Vul het contactformulier in. Binnen de 10 werkdagen nemen we contact met jou op.
 2. We bezorgen je extra info, o.a. over de verschillende trajecten, en vragen je je (voorlopig) te registreren.
 3. Je kan aansluiten bij een van de drie kick-off momenten: we brengen je samen met andere trainees, je kan vragen stellen en krijgt begeleiding bij de keuze van het schip. De mentoren zullen hier ook aanwezig zijn voor een eerste kennismaking. Deze momenten zullen plaatsvinden in volgende periodes:
  • september 2021
  • november – december 2021
  • februari – maart 2022
 4. Je geeft aan op welk schip je graag meevaart en welk traject je wil afleggen. Je registreert je definitief en brengt je inschrijving administratief in orde (aanvullen persoonlijke gegevens, uploaden verzekeringsdocumenten, …)
 5. Na je definitieve registratie bezorgen we je alle info mbt de betalingsmogelijkheden en -voorwaarden. We vragen ook een aanbetaling van 40% – 8 weken voor je reis volgt het saldo.
 6. Je transport wordt geboekt.  Je bent nu klaar voor vertrek!

Inschrijven als trainee

Gooi je trossen los en vertrek mee op de reis van je leven.